Атанасовско езеро е забележително място и има голяма стойност за опазването на природата не само в България, но и в Европа. Най-богатото на птици място с 333 вида от всички 420 за страната ни, които гнездят, зимуват или минават оттук по време на миграция. Място, където в същото време повече от век се добива сол в промишлени количества, която задоволява нуждите от трапезна сол, луга за пътищата при зимни условия, лечебни продукти за здравето и козметиката и др.

 Езерото празнува имен ден на Атанасовден – 18 януари, когато църквата почита името на Св.Атанасий, защото носи името на с. Атанасово, което е било разположено край него. Именният ден започва да се чества от 2013 г. със специални събития посветени на историята, птиците, картините и звуците от езерото.

 И наистина няма друго такова място, което освен имен ден да празнува и рожден ден – на 12 август, когато е подписана заповедта за обявяване на едноименния резерват през 1980 г. Рожденият ден се организира от РИОСВ Бургас (стопанина на резервата) и Българска Фондация Биоразнообразие още от 2000 г. Пак през август в рамките на проект Солта на живота, LIFE+, БФБ създаде и проведе 5 издания на Фестивала на солта в района на Южните солници до басейните с луга и кал и производственото хале.

 Повече информация за Атанасовско езеро на www.saltoflife.biodiversity.bg

 Полумаратон Атанасовско езеро се провежда през януари по случай имения ден на Атанасовско езеро. Той събира мъже, жени и деца на различна възраст, с различни професии и различна степен на подготовка, но с еднаква страст към спорта, екстремните преживявания и любов към природата.

X
X

назад

Полумаратон Атанасовско езеро

Очакваме всички, които обичат да бягат, да карат колело, да вървят на..... до Морското казино, Бургас.